Wie zijn wij
BIJ12 is uitvoeringsorganisatie voor 12 provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. BIJ12 zorgt voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. Hieraan wordt gewerkt vanuit 4 units:
- Faunazaken en ACSG (Advies Commissie Schade Grondwater)
- Natuurinformatie en Natuurbeheer (NiNb)
- GBO voor het beheer van gezamenlijke informatiesystemen
- Stikstof en Natura 2000
Achtergrond Verbeterprogramma VHR-monitoring
BIJ12 is opdrachtnemer van het Verbeterprogramma VHR-monitoring (VVM). Hierin wordt gewerkt aan noodzakelijke en urgente verbeteringen in het landelijk stelsel van natuurmonitoring, informatievoorzieningen en rapportage. Deze komen voort uit de gezamenlijke informatiebehoefte van Programma Natuur (PN), Programma stikstofreductie en natuurverbetering (PSn) en wet- en regelgeving. De uitvoering hiervan is een gezamenlijke opgave van Provincies en Rijk.
Programmalijnen
De activiteiten in het programma zijn georganiseerd langs drie inhoudelijke programmalijnen: Natuurmaatregelen, Omgevingscondities en Doelbereik. Iedere lijn kent een projectteam. In 2024 is ook de programmalijn Data en Informatievoorziening gestart. Het programmamanagement wordt uitgevoerd door een klein team, bestaande uit een programmamanager, programmasecretaris, programmaondersteuner, communicatiestrateeg en strategisch ontwerper. Dit team wordt uitgebreid met een veranderkundig strateeg. In totaal telt het team ongeveer 30 collega’s.
Context
Opdrachtgever voor het programma is de Stuurgroep Natuurmonitoring en -informatievoorziening, met deelnemers namens de ministeries van LVVN, IenW, Defensie en de samenwerkende provincies. De uitvoering is ondergebracht bij BIJ12. Het programmateam werkt nauw samen met een netwerk van medewerkers van provincies, Rijk en ketenpartners.
Looptijd en Doelstelling
Het programma loopt van 2024 tot 2030 en richt zich op versterking van instrumenten voor natuurmonitoring en verbetering van samenwerking binnen de keten van natuurinformatie.
Veranderstrategie
Als Strategisch Veranderkundig Adviseur ben je verantwoordelijk voor de strategieontwikkeling rondom implementatie en borging van resultaten van de vier programmalijnen. Je zorgt samen met projectleiders voor impactanalyses, implementatieplannen en speelveldverkenningen. Je bent sparringpartner voor het programmamanagementteam en levert strategische veranderkundige adviezen. Je leidt veranderinitiatieven en adviseert proactief over veranderprocessen met interne en externe stakeholders, en betrekt de nodige specialisten.
Complexiteit en Samenwerking
Gezien het complexe speelveld van natuurmonitoring zoeken we een kandidaat met ruime ervaring in verandermanagement én kennis van het bestuurlijke speelveld. Affiniteit en ervaring met data en informatievoorziening is gewenst. Je bent ook aanspreekpunt voor veranderkundige vraagstukken binnen de programmalijnen en speelt een rol in de overgang van ontwikkeling naar implementatie.
Competenties
Je herkent jezelf in de volgende competenties: communiceren, verbinden, overtuigingskracht, samenwerken, resultaatgericht, proactief werken en organisatiesensitiviteit.
Uren en Locatie
Aantal uur per week: 16-24 uur (deels op kantoor BIJ12 in Utrecht, deels thuis).
Verlengingsopties
2 maal 12 maanden, onder gelijkblijvende contractuele voorwaarden (waaronder uurtarief).
Eisen
- U beschikt over een afgeronde wo-opleiding op het gebied van organisatieverandering/verandermanagement (zoals bijvoorbeeld Cultuur Organisatie en Management of vergelijkbaar). Deze opleiding moet duidelijk zijn benoemd in het cv, inclusief locatie, afronding en diplomadatum.
- U beschikt over minimaal 15 jaar aantoonbare ervaring in een veranderkundige en adviserende rol, waarvan minstens 5 jaar recent op strategisch niveau. Deze ervaring moet gespecificeerd zijn per opdrachtgever met duidelijke looptijd en inhoudelijke onderbouwing.
- Uw aanbieding past binnen het tarief van minimaal €95 en maximaal €110 exclusief btw. Het tarief moet een all-in tarief zijn en benoemd zijn in het cv. Afwijkingen leiden tot uitsluiting.
- U beschikt over kennis van en bewezen ervaring met het complex bestuurlijke speelveld van natuurmonitoring. Deze ervaring moet specifiek en controleerbaar worden onderbouwd in het cv per opdrachtgever, met duidelijke looptijd.
Wensen
- Aantoonbare ervaring met het realiseren van verandering in grote organisaties (> 1.000 medewerkers). Deze ervaring moet specifiek benoemd worden in het cv met opdrachtgever, periode en aard van de werkzaamheden.
- Ervaring met het effectief omgaan met een breed scala aan stakeholders. Duidelijke onderbouwing vereist in het cv.
- Affiniteit en ervaring met implementatie en borging t.a.v. data- en informatievoorzieningsproducten. Benoem in het cv opdrachtgever, duur en context van de ervaring.
- Bewezen vaardigheden in overtuigingskracht, veranderkundig adviseren en organisatiesensitiviteit. Onderbouwing vereist in het cv met concrete voorbeelden.
- Ervaring met design thinking, iteratief en ontwerpend werken. Benoem in het cv hoe en waar deze ervaring is opgedaan.
- Fase 2: Mondelinge ronde – Beoordeling prijs en kwaliteit:
- A. Persoonlijke eigenschappen (max 200 punten): Proactief, Verbindend, Strategisch, Pragmatisch, Iteratief, Resultaatgericht, Teamspeler, Creatief, Overtuigingskracht.
- B. Vaardigheden (max 300 punten): Veranderstrategie opstellen, Omgaan met weerstand, Verbinden, Draagvlak creëren, Conceptueel denken, Coachen, Uitstekend communiceren, Organisatiesensitiviteit, Complexe ideeën vertalen naar strategische plannen.
- C. Kennis (max 300 punten): Werkervaring met programma’s in de publieke sector, Kennis van het bestuurlijk speelveld natuurmonitoring, Veranderstrategieën in een multi-stakeholder context, Affiniteit met design thinking en iteratief werken, Ervaring met data en informatievoorziening.