Organisatie
Het Coördinatiebureau Groene Hart is de werkorganisatie van het Bestuurlijke Platform Groene Hart (BPGH). Het Bestuurlijk Platform geeft uitvoering aan de complexe ruimtelijke opgaven in het NOVEX-gebied Groene Hart met alle vier betrokken overheidslagen (rijk, provincies, waterschappen en gemeenten). Het BPGH richt zich op de ontwikkeling van een mooi, vitaal, duurzaam en waardevol gebied voor bewoners, ondernemers en bezoekers van het Groene Hart.
Coördinatiebureau Groene Hart
Het Coördinatiebureau Groene Hart (CBGH) is de werkorganisatie van het BPGH en gehuisvest bij de provincie Utrecht. Het programma Klimaatslim Boeren Groene Hart valt onder de aansturing van het CBGH, als penvoerder van het programma. Aangezien het CBGH geen rechtspersoon is gaat het om een aanstelling bij de provincie Utrecht met een detachering naar het Coördinatiebureau Groene Hart.
Doel van het programma
Het programma Klimaatslim Boeren Groene Hart wil agrariërs in de veenweiden faciliteren en stimuleren om praktijkrijpe maatregelen te treffen die passen in de PPLG context én de agrarische bedrijfsvoering. Poldergewijs, bottom-up en al lerende, samen met andere boeren, provincies, waterschappen en andere betrokken partijen. Deze polderaanpak is gericht op de uitvoering van maatregelen én het ontwikkelen van (praktijk)kennis om:
- bodemdaling en broeikasgassen in de veenweiden te reduceren;
- waterkwaliteit/gezond water/biodiversiteit te verbeteren en effecten van maatregelen op het waterbeheer te mitigeren;
- stikstof, ammoniak en nutriënten te reduceren.
Inhoud van de opdracht
De opdracht ‘programmamanagement Klimaatslim Boeren Groene Hart’ kan in duo-schap worden uitgevoerd. Het is een opdracht geschikt voor een bureau met de kerncompetenties: hands-on mentaliteit, een groot netwerk bij agrarische collectieven en boeren in het Groene Hart, enthousiasmerend in de aanjagende rol om polderprocesssen op te starten, verbindingskracht en ervaring met kennisdoorwerking en -uitwisseling en organisatiekracht om het programmateam aan te sturen.
Resultaat van de opdracht
- Als programmamanager heb je geholpen bij het tot stand komen van polderplannen. Dit betekent: adviseren over de aanpak, meehelpen bij het conceptplan, de subsidieaanvraag of uitvoering, meedenken bij eventuele hobbels en een rol nemen bij bestuurlijke agendering;
- Er zijn verschillende activiteiten zoals polderkarren en korte cursussen (poldersparren) georganiseerd om te leren over bijvoorbeeld waterinfiltratie technieken. Daarbij is de afstemming gezocht met de landelijke veenweide onderzoeksprogramma’s en de daarmee verbonden netwerken.
- Er is een goede programmaorganisatie opgebouwd, de subsidieregeling behorend bij het programma wordt uitgevoerd en de verantwoordingsrapportages worden tijdig aangeleverd.
- Er is op regelmatige basis afstemming met programmadirecteur Coördinatiebureau Groene Hart over voortgang en eventuele bestuurlijke agendering.
Doelstellingen
Het uiteindelijke doel is het realiseren van de maatschappelijke doelen:
- bodemdaling en broeikasgassen in de veenweiden te reduceren;
- waterkwaliteit/gezond water/biodiversiteit te verbeteren en effecten van maatregelen op het waterbeheer te mitigeren;
- stikstof, ammoniak en nutriënten te reduceren.
Voorwaarden middelen
Voor het uitoefenen van de opdracht wordt vanuit de provincie Utrecht verwacht dat de opdrachtnemer haar eigen (ICT) middelen inzet. Indien gedurende de opdracht blijkt dat er extra bedrijfsmiddelen nodig zijn om het product of dienst te kunnen leveren/verlenen, dan zal opdrachtnemer deze zelf bekostigen.
Competenties
- Grote mate van zelfstandigheid in het werk;
- Creatieve acties te bedenken en uit (te laten) voeren om het proces vooruit te helpen;
- Hands-on mentaliteit;
- Flexibel;
- Teamspeler;
- Goede mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid;
- Bestuurlijk sensitief;
Benodigd aantal professionals
1 (ook geschikt voor een duo).
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands.
Eisen
- Een afgeronde opleiding op minimaal hbo bachelor niveau;
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring als projectleider in het werkveld van agrarische advisering;
- Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met agrarische collectieven (samenwerkingsverbanden van boeren en andere grondgebruikers);
Wensen
- Een afgeronde opleiding op minimaal wo master niveau;
- Aantoonbare kennis van milieuthema’s veenweide problematiek/bodemdaling- en water vraagstukken, geef een aparte toelichting in het cv, waarom je over deze kennis beschikt;
- Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring op het gebied van agrarische advisering in gebieds- en polderprocessen;
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring als programmamanager, coördinator of projectleider in het landelijk gebied;
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met veenweide problematiek, beschrijf dit duidelijk in het CV.