Werk mee aan de toekomst van natuurmonitoring in Nederland
Ben jij een ervaren data analist en hou je van de natuur? Wil jij écht impact maken op het behoud van biodiversiteit in Nederland? Dan is dit jouw kans om te werken aan een urgent natuurprogramma.
Het landelijke Verbeterprogramma natuurmonitoring zoekt versterking!
We zijn op zoek naar een gedreven data analist die een sleutelrol wil spelen in het verbeteren van de monitoring en rapportage van natuurdata in opdracht van Rijk (ministeries van LVVN, I&W, Defensie) en samenwerkende provincies.
Achtergrond Verbeterprogramma natuurmonitoring
Wij werken aan noodzakelijke en urgente verbeteringen in het landelijk stelsel van natuurmonitoring, informatievoorzieningen en rapportage, die voortkomen uit de gezamenlijke informatiebehoefte. Dit is een opgave die door alle betrokken organisaties gezamenlijk wordt ondersteund en opgepakt.
Programmastructuur
De activiteiten in dit programma zijn georganiseerd langs drie inhoudelijke programmalijnen: Natuurmaatregelen, Omgevingscondities en Doelbereik. Iedere programmalijn kent een of meerdere projectteams. Deze teams coördineren activiteiten en werken samen met vertegenwoordigers en experts van deelnemende organisaties. Daarnaast is er een Data en Informatievoorzieningsteam, bestaande uit ondernemende en gedreven aanpakkers. Vanuit dit team ondersteunen we de inhoudelijke programmalijnen en bouwen aan een data-infrastructuur voor natuurdata.
Wat ga je doen
Als Informatie- en Data analist ben jij de verbindende schakel tussen het Data en Informatievoorzieningsteam en de programmalijn Doelbereik, die zich richt op het verbeteren van monitoring voor het beoordelen van natuurkwaliteit. Binnen Doelbereik ondersteun je drie van de vier projecten:
- Soortenmonitoring
- Voor Uniforme beoordelingskaders
- Leefgebieden van VHR-soorten
Verantwoordelijkheden
- Ophalen en specificeren van informatiebehoeften bij experts, projectleiders en stakeholders
- Inventariseren, toetsen en beoordelen van databronnen op kwaliteit, actualiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid
- Opstellen en documenteren van informatie- en datamodellen
- Maken van impactanalyses en modelleren van data- en informatiestromen
- Analyseren en vastleggen van datamodellen van aanleverende partners
- Organiseren en begeleiden van informatiesessies
- Afstemmen met Data Steward en projectleiders
- Signaleren van knelpunten en adviseren over oplossingen in informatievoorziening
Profiel
- Communicatief sterk, snel schakelen en verantwoordelijkheidsgevoel
- Gestructureerd en analytisch, in staat om complexe zaken concreet te maken
- Organisatiebewust en ervaren in een multi-stakeholder setting
- Kennis van geo-informatie en digitale overheid
- Kennis van natuurprocessen is een pre
Eisen
- Eis 1: Tarief tussen €90 en €110 exclusief btw. All-in, inclusief reis- en overige kosten. Tarief staat vast gedurende de looptijd.
- Eis 4: Afgeronde hbo/wo opleiding met sterke data/informatiecomponent, bij voorkeur Informatica, Informatiemanagement of Geodata/Geografie. Benoem instelling, afronding en diplomadatum in cv.
- Eis 5: Minimaal 10 jaar aantoonbare werkervaring als informatie- of data-analist, waaronder in het overheidsdomein. Benoem specificaties en tijdsperiode per opdrachtgever in cv.
Wensen
- Shortlistcriterium 1: Aantoonbare werkervaring met modelleren van data- en informatiestromen. Benoem opdrachtgever, tijdsperiode en concrete werkzaamheden.
- Shortlistcriterium 6: Aantoonbare werkervaring met toetsen van databronnen en beoordelen van datakwaliteit.
- Shortlistcriterium 2: Werkervaring met interbestuurlijke processen bij provincies of Rijksoverheid in de afgelopen 10 jaar.
- Shortlistcriterium 3: Aantoonbare werkervaring met ophalen en vaststellen van informatiebehoeften.
- Shortlistcriterium 4: Aantoonbare werkervaring in natuurmonitoringscyclus: beheerplannen, monitoring, analyse en rapportage.
- Shortlistcriterium 5: Vergelijkbare informatie- en data-analyse opdrachten uitgevoerd binnen natuurdomein bij groen adviesbureau, overheidsorganisatie, tbo of soortenorganisatie.
- Shortlistcriterium 7: Aantoonbare werkervaring met geo-informatie/geodata in relatie tot natuurmonitoring.
- Fase 2 mondelinge ronde: Beoordeling op prijs (max 200 pt) en kwaliteit (max 800 pt). Bij score onder 300 pt op kwaliteit behoudt BIJ12 zich recht voor niet te gunnen.
- A. Persoonlijke eigenschappen (max 200): resultaatgericht, proactief, omgevingssensitief, teamspeler, analytisch, pragmatisch.
- B. Vaardigheden (max 300): analyse processen en informatiestromen, begeleiding sessies, werken in bestuurlijke omgeving, communicatief vaardig.
- C. Kennis (max 300): ervaring met informatiemanagement/-analyse, kennis van informatiekaders en architectuurprincipes, ervaring met natuurmonitoring en overheidscontext.