Dit is gemeente Wijk bij Duurstede
Groot genoeg om klein te blijven. Samen met Cothen en Langbroek vormt Wijk bij Duurstede met ongeveer 24.000 inwoners en 150 medewerkers een relatief kleine gemeente, waar het fijn is om te wonen en te werken. We zijn klein en dat zien we als voordeel. Want werken voor onze gemeente wil zeggen dat je niet alleen je hoofd gebruikt, maar ook je handen uit de mouwen steekt en met je voeten in de klei staat. Je weet mét en voor wie je werkt en je ziet het resultaat van je werk in de praktijk tot stand komen. Korte lijnen met inwoners, ondernemers en het bestuur maken je werk interessant. Daarbij zetten we een gezonde dosis pragmatiek in. Naast je vakkennis is er volop ruimte om je talenten in te zetten. Het is denken én doen geblazen hier in Wijk. Daarbij vinden we het belangrijk dat we elkaar goed kennen en het leuk hebben met elkaar. Bij de gemeente Wijk bij Duurstede verwelkomen wij graag mensen met verschillende leeftijden, achtergronden, overtuigingen en voorkeuren. We vinden het belangrijk dat jouw talenten en kwaliteiten worden benut en dat je met vertrouwen en plezier je werk kan doen. Verhalen van collega’s over hoe het is om bij ons te werken vind je op www.werkenbijgemeentewijkbijduurstede.nl.
Opdracht
Voor versterking van de griffie, zoeken we een tijdelijke plaatsvervangend griffier. We kiezen er daarbij bewust voor om onze huidige griffier vrij te maken voor een aantal specifieke klussen.
De gemeente Wijk bij Duurstede betekent werken in een dynamische gemeente, sámen met de kracht van inwoners en ondernemers. De griffier is verantwoordelijk voor alle reguliere taken van de griffie, met de volgende zes kerntaken:
- Draagt zorg voor inhoudelijke, procesmatige, logistieke, procedurele ondersteuning van de raad. Levert strategisch dan wel tactisch/operationeel advies en bijstand, heeft een sturende rol op processen en vraagstukken op het gebied van bestuur en organisatie en draagt bij aan de ontwikkeling van de raad.
- Is intern en extern, specifiek ook voor de lokale samenleving en regionale samenwerkingsverbanden, aanspreekpunt voor de raad en ondersteunt de raad, de rekenkamercommissie en commissies als bedoeld in de artikelen 82 en 84 van de Gemeentewet bij de kader stellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol. Creëert draagvlak voor beleid.
- Geeft integraal leiding aan de griffie.
- Vervult een schakelfunctie tussen de raad en college, gemeentesecretaris en ambtelijke organisatie.
- Is eindverantwoordelijk voor de griffie.
- Draagt in belangrijke mate bij aan verbinding en samenwerking binnen de raad, tussen raad en college, ambtelijke organisatie en griffie, gemeentelijke organisatie en burgers, ondernemers en maatschappelijke instellingen.
- Doet voorstellen voor verdere verbetering/verandering van de werkprocessen van de raad en stuurt op resultaat.
- Investert samen met de burgemeester en gemeentesecretaris in een strategische driehoek met visie op de relatie tussen lokale overheid en samenleving.
- Is rechterhand en eerste adviseur van de burgemeester in haar rol als voorzitter van de raad.
- Koestert het onderlinge vertrouwen binnen het griffieteam en versterkt het functioneren van het team en de individuele leden.
- Treedt zelfbewust en standvastig op tijdens raadsdebatten en fungeert als hitteschild voor het griffieteam.
- Heeft een actieve oriëntatie op de raad, lokale samenleving en maatschappij en zet raadsleden in hun kracht.
- Stelt zich actief op de hoogte van ontwikkelingen in lokale democratie en adviseert de raad hierover.
- Neemt actief deel aan verschillende netwerken en regionale activiteiten.
Competenties
- Denken: Visie, Strategie, Rolbewustzijn, Zelfreflectie.
- Voelen: Politieke en Bestuurlijke sensitiviteit, Vertrouwen geven en ruimte bieden, Communicatief (mondeling en schriftelijk), Coachen.
- Kracht: Stevigheid/standvastigheid, Resultaatgerichtheid, Natuurlijk gezag, Overtuigingskracht, Initiatiefrijk, Creatief en Stressbestendig.
Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 12. Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.
Benodigd aantal professionals
1.
CV-eisen
Maximaal 5 pagina’s, opgesteld in het Nederlands, minimaal 2 referenties.
Werkdagen
De opdracht wordt vervuld op de volgende werkdagen: Ma – Di – Wo – Do – Vr.
Is hybride werken mogelijk: in principe niet, kan eventueel in goed overleg naar gekeken worden.
Eisen
- Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring binnen een gemeente.
- ‘Bring your own device’ is van toepassing. Bij de uitvoering van de opdracht worden geen IT-middelen ter beschikking gesteld. Onder IT-middelen wordt verstaan: laptop, telefoon en toebehoren.
- Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring als (plaatsvervangend) griffier.
Wensen
- Aantoonbare werkervaring in het strategisch adviseren van de raad / gemeente / griffieteam.
- Een afgeronde training/cursus op het gebied van de werkzaamheden van een raadsgriffie.
- Aantoonbare kennis van de rollen, taken en verantwoordelijkheden van een gemeenteraad.