Procesbegeleider participatiewet in balans spoor 1 en bestaanszekerheid 3x

VNG

Sluit op: 24 mrt 2025 om 12:00
Max. Uurtarief: 115
Aantal uur per week: 36
Provincies: Zuid-Holland
Segmenten: Algemeen-projectmanagement

Omschrijving

Soorten Inhuur: Freelance
Start datum: 1 april 2025
Eind datum: 1 oktober 2025

Over VNG Realisatie
VNG representeert de ruim 300 Nederlandse gemeenten en werkt samen met haar afdelingen aan een krachtige lokale overheid. VNG Realisatie stelt daarbij vanuit de uitgangspunten van VNG beleid de lokale uitvoering van de maatschappelijke opgaven door gemeenten centraal. Onder meer door in nauwe afstemming met VNG beleid actief te participeren in de netwerken van gemeenten en hun partners, door samenwerking te stimuleren via ‘samen organiseren’ en waar mogelijk standaarden te ontwikkelen die de dienstverlening van gemeenten verbeteren.

VNG Realisatie draagt in opdracht van VNG beleid bij aan vier gemeentelijke speerpunten:

  • Werken als één overheid, met leden en partners, aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en veiligheidsdomein;
  • Verbeteren van de dienstverlening;
  • Een efficiënte en wendbare organisatie;
  • Anticiperen op de toekomst.

Over het team implementatie- en uitvoeringsondersteuning in de domeinen
Het is de missie van het team implementatie- en uitvoeringsondersteuning in de domeinen om gemeenten te ondersteunen en te faciliteren bij implementatie van (nieuwe) wetgeving in hun uitvoeringsprocessen. Dit gebeurt onder andere in grote veranderprogramma’s (zoals op gebied van bestaanszekerheid, schuldhulpverlening en het digitaal stelsel omgevingswet). Ook wordt structurele(re) uitvoeringsondersteuning in de domeinen vormgegeven, als opvolging op of naast de implementatieondersteuning.

Tot slot wordt in dit team regie op de ketensamenwerking gericht op de uitvoering met andere overheidsorganisaties vormgegeven. Hiervoor heeft dit team structureel contact met gemeentelijke uitvoeringsnetwerken domeinen zodat het specialistische kennis- en expertise opbouwt en onderhoudt en een stevige verbinding met de gemeentelijke netwerken inricht.

Over Project Implementatie Participatiewet in Balans spoor 1
De hoofdambitie van VNG is: het realiseren van bestaanszekerheid voor alle inwoners. Inkomenszekerheid is daarvan een afgeleide en draagt bij aan het voorkomen van armoede en schulden. Het nieuwe Project Implementatie Participatiewet Spoor 1 is verbonden met het thema bestaanszekerheid en maakt inhoudelijk onderdeel uit van het programma ‘Participatiewet in balans’ (de participatiewet is beter bekend als ‘bijstand’).

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een aantal wetswijzigingen en maatregelen in gang gezet vanuit het brede thema Bestaanszekerheid. Het programma ‘Participatiewet in balans’ is daar een van en wordt met alle betrokken partijen uitgewerkt. De uitwerking vindt op landelijk niveau plaats langs drie sporen:

  • Spoor 1 bevat 21 maatregelen met (wets-)wijzigingen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden in de huidige Participatiewet.
  • Spoor 2 richt zich op de uitwerking van een meer fundamentele herziening van de Participatiewet voor de langere termijn.
  • Spoor 3 omvat het blijvend investeren in vakkundigheid van professionals en managers en het lerend vermogen van de organisaties die werken met de Participatiewet.

De impact van het programma ‘Participatiewet in balans’ op de gemeentelijke uitvoering en de gemeentelijke ICT-omgeving is groot. Een goede begeleiding van het gemeentelijk veld is daarom noodzakelijk om inwoners én uitvoering optimaal te ondersteunen bij alle wijzigingen die zijn voorzien. Het project ‘Implementatie Participatiewet Spoor 1’ richt zich op de gemeentelijke activiteiten voor de implementatie van de 21 maatregelen van spoor 1 in drie fases:

  • De voorbereiding in 2024 en 2025,
  • De implementatie in 2025, 2026 en 2027,
  • En de evaluatie en bijsturing in 2026 en 2027.

In overleg met het Ministerie van SZW en Divosa is een implementatie-aanpak uitgewerkt. Het project levert in het ondersteuningsaanbod aan gemeenten concrete implementatie-producten, zoals impactanalyses, handreikingen, routekaarten, Q&A’s, formats, bijeenkomsten voor gemeenten en ketenpartners en fysieke en digitale voorlichtingsproducten.

In de rol procesbegeleider ondersteun je gemeenten bij de implementatie van het thema Participatiewet in Balans. Dat doe je door een goede informatievoorziening die met gemeenten en andere stakeholders wordt gedeeld via o.a. nieuwsbrieven en de website. In digitale en fysieke bijeenkomsten, zgn. werksessies en (be)spreekuren deel je inhoudelijke kennis over de wet- en regelgeving en kennis over het toepassen van de implementatieproducten van het programma met gemeenten.

Je neemt deel of levert een inhoudelijke bijdrage aan overleggen op tactisch en operationeel niveau binnen het domein van de participatiewet.

Werkzaamheden en verantwoordelijkheden

  • Je werkt aan een passend ondersteuningsaanbod voor gemeenten;
  • Je signaleert ontwikkelingen, aanpassingen in wet- en regelgeving en wensen bij gemeenten en vertaalt die naar een passend ondersteuningsaanbod.
  • Je ontwikkelt, schrijft en toetst ondersteuningsproducten die generiek toepasbaar zijn op basis van behoefte van gemeenten.
  • Je bereidt presentaties voor en verzorgt presentaties bij (digitale) bijeenkomsten en/of trainingen voor het netwerk van gemeentelijke contactpersonen.
  • Je beantwoordt inhoudelijke vragen die binnenkomen via telefoon, e-mail en tijdens bijeenkomsten.
  • Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van beleid op tactisch niveau gericht op de implementatie.
  • De procesbegeleider draagt bij aan structurele verbeteringen (onder andere t.b.v. Spoor 2 en Spoor 3) door het signaleren van mogelijke knelpunten en het aandragen van oplossingen op basis van de praktijk.
  • Bij meer specifieke vragen zetten de adviseurs de collega-experts van het programma bij, of schakelen zij externe kennis in, bijvoorbeeld van SZW, Divosa, Stimulansz, de VNG, SAM, etc.
  • Je monitort de voortgang van de lopende trajecten en creëert draagvlak voor gekozen oplossingsrichtingen en daaruit voortvloeiende consequenties.

Deze opdracht voor inhuur wordt gegund via een aanbestedingsprocedure. De opdrachtgever heeft specifieke eisen en wensen geformuleerd. Om in aanmerking te komen, dien je te voldoen aan de gestelde eisen. Daarnaast kun je extra punten verdienen door tegemoet te komen aan de wensen.

Eisen

  • Kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
  • Minimaal afgeronde opleiding op hbo-niveau.
  • Inschrijver gaat expliciet akkoord met de concept overeenkomst welke als bijlage bij de offerteaanvraag beschikbaar is gesteld.
  • Kandidaat is beschikbaar gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
  • WO-werk- denkniveau, aantoonbaar door minimaal drie jaar werkervaring op WO-niveau.
  • Minimaal vijf jaar aantoonbare werkervaring (in de afgelopen 7 jaar) in de rol van adviseur of projectleider op het gebied van complexe implementatietrajecten in de gemeentelijke uitvoering in de domeinen Werk & Inkomen.
  • Beschikt over een aantoonbaar netwerk bij gemeenten, regionale samenwerkingsverbanden en/of re-integratiebureau’s.

Wensen

  • Kennis van bedrijfsprocessen bij gemeenten en/of re-integratiebureau’s op het gebied van de Participatiewet.
  • Ervaring met adviseren op operationeel en tactisch niveau binnen het sociaal domein.
  • Ervaring met procesbegeleiding en het verbinden van partijen binnen het sociaal domein.

Reageer op opdracht

Toegestane typen: : .pdf, .doc, .docx