Over VNG
Wij zijn Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De vereniging heeft als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel bevlogenheid aan. 342 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie, we stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.
Over Directie Fysieke Leefomgeving
In jouw functie als projectleider netwerkontwikkeling en communitybuilding fysieke leefomgeving ga je aan de slag voor directie Fysieke Leefomgeving. De directie (+/- 200 medewerkers) bestaat uit de programma’s Energie, Omgevingswet en Team Leefomgeving. De directie is verantwoordelijk voor dossiers als bouwen en wonen, stikstof, landelijk gebied, bodem & ondergrond, energie & klimaat, mobiliteit, water, economie en Omgevingswet. Binnen VNG trek je samen op met strategen van directie Fysieke Leefomgeving en werk je samen met andere betrokkenen. Vanuit praktische overwegingen is de opdracht ondergebracht bij programma Omgevingswet. Voor de opdracht leg je ook aan programmamanager Omgevingswet verantwoording af. Binnen directie Fysieke Leefomgeving kiezen we koers door ons werk te doen dichtbij gemeenten, in en met onze netwerken en gericht op uitvoeren. Daarbij is het doel om handelingsperspectief van en meerwaarde voor onze leden te vergroten. Door onze netwerken te bouwen, onderhouden en in te zetten vergroten we de effectiviteit en efficiency van onze inzet. Je collega’s staan voor je klaar om je te helpen en je thuis te laten voelen in ons team. De werkzaamheden worden hybride uitgevoerd (je werkt zowel op kantoor als thuis).
Omschrijving van de opdracht
Als projectleider netwerkontwikkeling en communitybuilding fysieke leefomgeving werk je aan het uitbouwen van een strategisch netwerk in de breedte van de fysieke leefomgeving. In eerste instantie gaat het om uitbouwen informeel draagvlak voor de koers van directie Fysieke Leefomgeving van VNG. Vervolgens zullen deze contacten en het draagvlak verankerd worden in een meer continu verband of netwerk. Een diverse groep opiniebepalende professionals uit het breedte van het speelveld, bijvoorbeeld wetenschap, maatschappelijke organisaties, wetgeving, ontwikkelaars, opdrachtgevers, financiers etc. Een netwerk dat samenkomt op basis van gevoelde meerwaarde. Daarbij zal rekening (moeten) worden gehouden met de bestaande contacten en verbanden en gezocht worden naar vorm en inhoud die daar niet mee dubbelt of conflicteert, maar juist aanvullende meerwaarde biedt. Jij vertegenwoordigt de belangen van VNG en de achterban. Je zorgt ervoor dat je aansluit bij VNG koers en standpunten in de contacten die je hebt op grond van de uitvoering van je functie. Let op: Dit is een nieuwe functie. Van jou wordt verwacht dat jij je gedetailleerd op de hoogte stelt en blijft van de laatste ontwikkelingen ten aanzien van netwerkvorming in de fysieke leefomgeving, zelfstandig inventariseert wat de behoeften binnen de directie zijn, acteert op ontwikkelingen en proactief informeert.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
In jouw rol als projectleider heb je onder andere de volgende taken en verantwoordelijkheden:
- Tezamen met de strategen en het MT van directie Fysieke Leefomgeving bouwen aan de groep leading professionals t.b.v. draagvlak voor de koers van directie en VNG;
- Polsen van bestaande contacten en de groep hiervoor geduide professionals ten aanzien van deelname aan een breder en meer continu verband voor overleg over ontwikkelingen, mogelijke richting en samenwerking in de grote verbouwing van Nederland;
- Uitnodigen van sleutelspelers voor verkennende gesprekken.
- Opstellen van een position paper over de rol en toegevoegde waarde van het verband.
- Governance-structuur vastleggen.
- In vervolg daarop: organiseren van de start van het verband en eerste gezamenlijke afspraken;
- Na de start inzetten op structurele samenwerking en blijvende enthousiasme en meerwaarde van het verband:
- Organisatie van regelmatige bijeenkomsten & kennissessies (fysiek en online)
- Publicaties
- Opstarten van eventueel online platform voor kennisuitwisseling en/of andere initiatieven
- Partner- en accountbeheer
- Geven van strategisch advies aan strategie en het MT van directie Fysieke Leefomgeving ten aanzien van netwerkontwikkeling en benutting ervan;
- Een link leggen richting de volledige organisatie van directie Leefomgeving om de ontwikkeling van de competenties ondernemerschap en omgevingsbewustzijn te stimuleren.
Resultaat van de opdracht
- Een actiegericht platform waarin overheid, marktpartijen, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties met VNG nadenken over en samenwerken aan de uitdagingen in de fysieke leefomgeving. Met overeenstemming over de volgende hoofddoelen:
- Kennisdeling & versnelling: gemeenten ondersteunen bij complexe vraagstukken
- Netwerk en invloed vergroten: actieve samenwerking tussen gemeenten, markt en kennisinstellingen
- Opgavegericht werken: concreet bijdragen aan woningbouw, klimaatadaptatie, infrastructuur en energietransitie
- Door een sterke community te bouwen en concrete acties te ondernemen, versnellen we oplossingen voor de fysieke leefomgeving;
- Belangen van de achterban zijn vertegenwoordigd, door inbreng koers richting de contacten en door in het verband te zorgen voor duiding en inbreng van de belangen van de achterban;
- Concrete resultaten meten we aan de hand van:
- Aantal deelnemende organisaties (minimaal 30 in eerste jaar)
- Concrete resultaten zoals Publicaties, beleidsaanpassingen of samenwerkingsprojecten
- Impact op gemeentelijke besluitvorming (via jaarlijkse kwalitatieve evaluatie)
- Er is een bijdrage geleverd aan de advisering binnen VNG over netwerkontwikkeling en -benutting en aan ontwikkeling van de competenties ondernemerschap en omgevingsbewustzijn binnen directie Fysieke Leefomgeving.
Eisen
- Inschrijver gaat expliciet akkoord met de concept overeenkomst welke als bijlage bij de offerteaanvraag beschikbaar is gesteld.
- De kandidaat is op de in de profieltekst genoemde datum en tijdstip beschikbaar voor een matchgesprek.
- De aangeboden kandidaat is beschikbaar voor de functie gedurende de periode en het aantal uur zoals beschreven in de offerteaanvraag.
- Door de inschrijver is één CV en één (door de kandidaat geschreven motivatiebrief) van de aangeboden kandidaat aangeleverd. Deze twee documenten zijn opgeslagen in de map ‘Mijn documenten’.
Wensen
- Indien van toepassing, heeft u de ZZP verklaring ingevuld en bijgevoegd bij de aanvraag? LET OP: Het niet indienen van het ingevulde en ondertekende formulier leidt tot uitsluiting
- De mate waarin de kandidaat beschikt over aantoonbare werkervaring met netwerk- en communityontwikkeling.
- VNG vraagt de contractvorm voor inhuur als volgt te specificeren
- De mate waarin de kandidaat werkervaring heeft met de organisatie van evenementen en bijeenkomsten.
- Na gunning van de inhuuropdracht ontvangen alle inschrijvers een terugkoppeling van de uitvraag. De terugkoppeling betreft onder andere een (Excel) overzicht met de ranking van alle inschrijvers en de score op de gunningscriteria/kwaliteit. In dit overzicht worden de namen van alle inschrijvers vermeld (dit is de leveranciersnaam, niet de naam van de kandidaat). Inschrijvers die, na toetsing van antwoorden en bewijs in cv/motivatie, worden uitgesloten van de procedure, ontvangen dit overzicht niet en worden ook niet genoemd in het Exceloverzicht. De gegunde leveranciersnaam zal altijd zichtbaar zijn op dit overzicht. Gaat u ermee akkoord dat in het overzicht uw leveranciersnaam zichtbaar is?
- Aantoonbare werkervaring met management en uitvoering van corporate en marketing communicatie vanuit de overheid (in een organisatie-overstijgende samenwerking).
- De mate waarin de kandidaat beschikt over een professioneel netwerk binnen de volgende organisaties:
- Gemeenten
- Andere overheden (provincies, rijk, waterschappen)
- Bedrijfsleven
- Maatschappelijke en non-profit organisaties