Activiteit Gerelateerd Werken (AGW)
AGW is een werkconcept waarbij de werkomgeving is ingericht om diverse activiteiten optimaal te ondersteunen met een variatie aan faciliteiten. In plaats van een vaste werkplek kiezen medewerkers een werkplek die past bij hun taak, zoals stilteplekken voor geconcentreerd werken, samenwerkingsruimtes voor overleg en sociale zones voor informele interactie. Flexibele werkplekken, digitale middelen en slimme kantoorinrichting zorgen ervoor dat elke activiteit efficiënt en effectief kan worden uitgevoerd. AGW bevordert niet alleen productiviteit, kennisdeling en samenwerking, maar biedt medewerkers ook meer autonomie in waar en hoe zij werken. Dit draagt bij aan een betere werk-privébalans, verhoogd werkplezier en een werkomgeving die aansluit bij individuele- en teambehoeften.
Verantwoordelijkheden
1. Leiderschap in verandering
- Faciliteren van de sociale en organisatorische transitie naar Anders Werken.
- Stimuleren van de gedragsveranderingen die nodig zijn voor tijd- en plaats onafhankelijk werken.
- Actief creëren van draagvlak en managen van weerstand binnen de organisatie.
2. Strategie- en Implementatiebeheer
- Ontwikkelen en uitvoeren van een doelgerichte communicatiestrategie om medewerkers te informeren, betrekken en enthousiasmeren.
- Organiseren van workshops, trainingen en interventies om medewerkers en teams te begeleiden bij de overgang naar nieuwe werkprocessen en routines.
- Monitoren van de voortgang en impact van de veranderingen, knelpunten signaleren en proactief bijsturen waar nodig.
3. Stakeholdermanagement en Samenwerking
- Nauw samenwerken met HRM, IV, RFS, Communicatie en interne leidinggevenden om een soepele transitie te waarborgen.
- Fungeren als schakel tussen sociale, organisatorische en fysieke/technologische aspecten van de verandering.
4. Governance en borging van het Anders Werken-concept
- Opzetten en bewaken van een governancestructuur die de uitgangspunten, consistentie en integraliteit van het Anders Werken-concept waarborgt.
- Stellen van duidelijke kaders voor besluitvorming, evaluatie en monitoring van wijzigingen in de werkomgeving.
- Zorgdragen voor een gestructureerde aanpak waarbij wijzigingen zorgvuldig worden geëvalueerd en geïmplementeerd.
5. Samenwerking met de Adviseur Werkomgeving
- Gebruikmaken van de kennis en expertise van de Adviseur Werkomgeving om het verandertraject effectief in te richten en de juiste randvoorwaarden te creëren voor een succesvolle implementatie van Anders Werken.
- Samenwerken aan de ontwikkeling van richtlijnen, werkafspraken en ondersteunende middelen die bijdragen aan een soepele overgang naar Anders Werken.
6. Resultaatgerichtheid en Duurzaamheid
- Zorgen voor een succesvolle implementatie van Anders Werken, waarbij productiviteit en welzijn van medewerkers gewaarborgd blijven.
- Actief bijdragen aan de duurzame borging van het AGW-concept als integraal onderdeel van de organisatiecultuur en werkprocessen.
- Evalueren van de impact van de transitie en het continu verbeteren van Anders Werken.
Organisatie en context
De verandermanager speelt een sleutelrol in het begeleiden en organiseren van de sociale en organisatorische veranderingen bij de invoering van Anders Werken. De focus ligt op het stimuleren van de gewenste gedragsveranderingen, daarbij is het essentieel dat medewerkers Anders Werken begrijpen, accepteren en effectief kunnen toepassen.
De Verandermanager wordt aangesteld als medewerker bij de Staf Bedrijfsvoering door de eenheid of dienst waar Anders Werken wordt geïntroduceerd. Zij/hij werkt nauw samen met verschillende interne en externe stakeholders (HRM, IV, RFS, Communicatie) om een soepele overgang naar de nieuwe manier van werken te waarborgen. Daarnaast werkt de Verandermanager intensief samen met de Adviseur Werkomgeving (Dienst Vastgoed), die specialistische kennis inbrengt over het inrichten en optimaliseren van het verandertraject.
Vanuit de rol als veranderkundige heb je contact met het regionale projectteam, regionale portefeuillehouders, referent, sectorhoofden en teamchefs binnen Den Haag (eenheid).
Opdrachtgever: projectteam Dienstverlening Referent Dienstverlening Den Haag.
Eisen
- De kandidaat heeft een afgeronde erkende HBO-opleiding in de richting van veranderkunde of organisatieontwikkeling of communicatie.
- De kandidaat heeft minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met projectmanagement binnen de overheid.
- De kandidaat heeft minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met begeleiden van verandertrajecten binnen operationele teams.
- De externe is inzetbaar vanaf 01-07-2025 (of indien mogelijk zoveel eerder als de screening akkoord is) tot en met 31-03-2026 voor 36 uur per week. Het contract kan door de opdrachtgever optioneel worden verlengd.
- De kandidaat is gedurende de gehele opdracht in loondienst bij opdrachtnemer/onderaannemer en geen ZZP’er of ondernemer.
- De kandidaat beschikt over de volgende competenties: overtuigingskracht, verandergerichtheid, mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, organisatievermogen, data gedreven werken, mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
Wensen
- De kandidaat heeft minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met het ontwikkelen en geven van trainingen.
- De kandidaat heeft minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring met de implementatie van het Plaats en Tijd-onafhankelijk werken binnen specialistische teams.
- De kandidaat heeft minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring als veranderkundig adviseur binnen het veiligheidsdomein.
- De kandidaat heeft aantoonbare werkervaring als veranderkundig adviseur binnen het veiligheidsdomein (politie of defensie).